Isnin, 23 Februari 2015

Fried Angle Spice Entah Hape Larh Rasanya

Hai assalammualaikum pembaca belog buruk Atin. Apa habaq sehat ka? Mau kata tak sehat jangan buat sengan nak makan ubat naaa. Jangan duk buat ketegaq supa Atin yang sememangnya pemalas makan ubat.

Entry kali ni Atin bukan nak cerita pasal ubat tapi Atin nak kongsikan resepi Fried Angle Spice hasil olahan Atin daripada buku masakan Hidangan 15 Minit. Tajuk kat atas tu memang over kan, bukan apa, hari ni Atin puasa, so Atin memang la takleh nak rasa kecuali kalau dah azan Maghrib. Muahahaha.


Atin yakin ramai di antara kita suka makan Western Food, begitu gak dengan Atin, tapi Atin lebih suka buat sendiri, bukan apa harga Western Food ni sememangnya agak mahal, betul dak?? Tapi sekali sekali tu takpa la kut nak berbelanja untuk perut sendiri. kannnn ~

Tanpa membuang masa dengan karenah Atin yang always gediks ni, jom kita usya barang apa yang kita perlukan.

FRIED ANGEL SPICE

Sumber 1 : Hidangan 15 Minit
Sumber 2 : Budak Always Gedikss


Bahan-bahan :

Bahan A :

3/4 Angel Hair Pasta
1 pinch Salt
1 tbsp Olive Oil
1 liter or secukupnya air


Bahan B : ( Tumisan )

1 labu bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 tbsp lada hitam - dihancurkan
2/3 cup air rebusan pasta
2/3 cup sos chili/tomato
2/3 cup air
1/2 kuib pati ayam Maggie
4 tbsp Olive Oil


Bahan C : ( Marinated )

7 ekor udang - dibersihkan, buang kepala sahaja
25 gram isi ayam - potong dadu
1/2 sk Rosemary
1/2 sk Thyme
1/2 sk Mix Herbs
1 tbsp Paprika
1 sk Salt

** Semuanya TO TASTE or agak-agak
** Semuanya dry herbs


Bahan D : ( Optional )

4 biji meatballs
1/2 biji cauliflower
1 tbsp Parmesan Cheese

Cara membuatnya :

1. Perap isi ayam dan udang dengan bahan perapan selama 30 minit. Balut dengan aluminium foil kalau rajin. Hehehehe.

2. Dalam periuk, didihkan air bersama olive oil dan garam. Bila dah mendidih, masukkan pasta kedalam periuk, didih selama 2-3 minit. Toskan dan ketepikan.

3. Dalam saucepan or any pan, tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan menggunakan minyak olive oil. Kacau sehingga naik bau.


3. Masukkan ayam dan udang yang telah diperap tadi kedalam pan, kacau sebentar dan masukkan meatball. Kacau sehingga udang dan ayam berubah warna.


4. Kemudian, setelah ayam dan udang berubah warna, masukkan air, air rebusan pasta, sos chili/tomato, lada hitam dan kuib pati ayam. Masak sehingga ia mereneh.


5. Setelah ia mereneh, masukkan cauliflower dan parmesan cheese. Kacau sebentar sehingga mereneh tutup api. Dah boleh ngapp dengan pasta yang direbus tadi. Hias mengikut kreativiti masing-masing.



** Korang boleh letak sayuran yang lain jugak, ikut suka korang lah nak buh sayur apa pun. Atin bukan peminat sayur, cauliflower ni pun hanya sebagai hiasan semata-mata. Muahahaha.

** Resepi ni untuk 1-2 orang makan tau.

Selamat mencuba, maaf kalau tak sedap. Hehehe. Saya budak baru belajar. Thanks sudi baca. Muahh cikedddd :*



Tiada ulasan :

Catat Ulasan