Khamis, 19 Februari 2015

Biskut Lapis Cheese a.k.a Cheesekut

Assalammualaikum pembaca Atin yang comel and hensem dari kecil. Hampir setahun sudah Atin tak update entry baru, muahahaha, hangat-hangat taik ayam betul Atin bab nak buat belog ni. Maaf yaa, bukan apa biasa larh student like me is always busy dengan assignment larh itu larh ini larh and macam-macam larh. ALASAN semata-mata. Padahal asyik buat taik mata. hehehe.

Hokay abaikan leteran minah senget ni, entry kali ni Atin nak cerita how to make CHEESEKUT NYAMITO. Eceli cheesekut aje namanya, saja nak menambah perisa. Muahahaha.

Bahan-bahan yang diperlukan amatlah mudah didapati dipasaran. Cewahhh. SERIUS Atin suka resepi dari belog kak Evelyn Gemina KLIK SINI sedap sangat-sangat. Hehehehe. Resepi kak Evelyn nih tak guna pun susu segar. Ada setengah orang depa buh susu segar, it's depend on you, kalau rasa nak buh, celup la sat biskut tu dalam susu then susun dalam loyang, tupperware or apa sahaja bekas yang korang nak guna.

Okay larh daripada Atin duk potpet macam minah senget baik Atin bagitau apa yang kita perlukan untuk buat cheesekut nihh.


Bahan A :
250 gram Cream Cheese
1/2 tin or 250 gram susu pekat
1 sb lemon juice - optional

* kalau tamau manis sila kurangkan yerk.

Bahan B :
1 paket biskut masin

*Atin ikut kak Evelyn, Atin guna Golden Cracker Julie's, kalau nak guna biskut lain pun boleh

Bahan C :
Vico / Milo - optional
Oat
Nestum

Cara-cara membuatnya :

1. Sediakan bekas yang korang nak buat cheesekut ni. Kalau rasa nak potong-potong bagi nampak cantik, gunalah false bottom pan segiempat bersaiz 8 inci, jangan lupa alas loyang dengan plastik wrapper.


2. Pukul bahan A sehingga lembut dan berkrim. Letak tepi.



3. Susun biskut dengan kemas dalam loyang. Kalau rasa nak celup susu segar silakan. Up to you. Kalau tamau celup susun ja biskut macam biasa.



4. Sapu rata adunan cream cheese sedikit diatas biskut yang telah disusun tadi, Atin guna piping bag, kalau korang tamau guna pun takpa, just pakai sudu or whatever untuk ratakan cream cheese yang telah dipukul tadi.

5. Lepas sapu cream cheese buh la bahan C, tabur rata, kalau tamau buh oat/nestum pun takpa, ikut selera korang la kan. Atin buh nestum dan vico aje deh.



6. Ulang process 3 4 5 sehingga aduanan cream cheese habis. Tutup dan sejukkan 1-3 jam or semalaman dalam peti ais baru lah boleh dipotong untuk di ngappp.



Selamat mencuba naaaaa !!! Rugi kalau tak cuba !!!

1 ulasan :